Follow by Email

donderdag 14 maart 2013

We hebben een paus, hoera!

Wat een spannende dagen hebben we achter de rug....loeren naar de schoorsteen, spanning alom, gaan we een nieuwe paus krijgen en zo ja, wie ?  Zou het eindelijk een moderne jongere paus zijn met respectvolle gedachtegangen ook naar de homoseksuelen op de wereld of zal het weer zo'n homofobische oude sok zijn ?

We hebben ons antwoord gekregen. Kardinaal Jorge Mario Bergoglio , 76 jaar oud uit Argentiniƫ wordt de nieuwe paus. Hij zal Fransciscus gaan heten. Een Argentijn....alweer een! Ze lijken het erom te doen, de Argentijnen infiltreren in onze samenleving.

Met deze nieuwe paus hebben we geluk. Hij maakt een zeer kwieke indruk en kan al leuk zwaaien. Toch is hij al op behoorlijke leeftijd en de gokkers zetten al in op de datum dat er wederom witte rook/zwarte rook gespeeld gaat worden in het Vaticaan.  Met het oog op de crisis en alle bezuinigingen is het wel verstandig misschien een oudere aan te stellen. Tegenwoordig kun je leuke kortingen krijgen op gepensioneerde medewerkers. Ook de kleding van de vorige paus kan door gedragen worden, hun smaak zal vast overeenkomen en zo op het oog winkelen ze bij dezelfde kledingontwerper. Die kledingontwerper is vrij anoniem, maar heeft meerdere vips in het nieuw gestoken, onder meer sinterklaas draagt gewaden van zijn hand.

Een grote vraag is natuurlijk wel wat doet zo'n paus nu eigenlijk allemaal? Een aantal belangrijke dingen weten we allemaal wel; zwaaien, voorgaan in het gebed, inzegeningen vanuit zijn werkkamertje , zich bemoeien met de politiek en zich neerbuigend en kwetsend uitlaten over homoseksuelen en zich verschuilen achter zijn geloof .

Is de paus eigenlijk nog wel van deze tijd? Zijn er werkelijk nog mensen die waarde hechten aan een oude man in een jurk met een mijter op z'n kop , een opperherder van de universele kerk die als heilige vader zoveel kinderen heeft rondlopen dat we blij mogen zijn dat de beste man geen kinderbijslag ontvangt...

Zijn er nog katholieken in dit land die zonder rode wangen dit hardop durven zeggen? Er speelt veel binnen dat geloof. Seksueel misbruik door priesters en ander soort gelijk mannelijk volk van de kerk , wat jaren de doofpot inging, afgekocht werd ...Nu zelfs blijken de nonnen krengen van barmhartigheid te zijn.. Sommigen dan, natuurlijk niet allemaal. Persoonlijk heb ik het genoegen gehad een non te kennen. Een zeer lieve ,kalme vrouw zoals je je een non kan indenken. 

De nieuwe paus. Weer een oude man , hopelijk met meer respect voor de mens , welk geloof je ook hebt , of je nu een man bent of een vrouw, of je nu een Chinees bent of een Turk, of je nu homoseksueel bent of heteroseksueel.

 En zo te zien is het waar wat men zegt....je oren worden inderdaad groter naarmate je ouder wordt. In zijn geval een fijn iets, anders zou de mijter over z'n pauselijke ogen zakken en dat zou (een)zonde zijn.
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten