Follow by Email

woensdag 3 april 2013

De moderne vrouw

In Twello stikt het van de verschillende soorten vrouwen.  Dat zou je niet verwachten in een boerengehucht , maar dat boerengehucht is het allang niet meer met zoveel import uit Deventer , Apeldoorn en andere plaatsen. Naast de echte boerinnen kennen we ( gelukkig?)  de hedendaagse moderne vrouw.De moderne vrouw werkt, draait daarnaast het huishouden, is vliegende keep op de school van haar kinderen en in haar vrije tijd, als ze de kinderen niet naar muziekles of naar het sporten moet brengen sport zij zelf of ze bezoekt haar vriendinnen. Iedere vrije minuut is vrijwel besteed en als er minuten overblijven brengt zij die door onder de zonnebank, achter een Ereader of append met bekenden. Deze vrouw besteed veel aandacht aan haar uiterlijk, maakt zich keurig op voor ze weggaat en verzorgt zich goed. Dit zijn ook de vrouwen waar het op het oog allemaal voor de wind gaat thuis. De ideale man, de goed verzorgde vrolijke kinderen en een leuk huis . Onder deze uiterlijke schijn schuilt vaak wel wat anders. Ieder huisje heeft zijn kruisje zegt men weleens en dat is ook zo. Zo ken ik een vrouw die in dit plaatje past, maar waarvan de man werkelijk waar niets in huis uitvreet en net als Al Bundy boerend op de bank hangt met zijn ene hand in de broek en de andere hand versmolten met de afstandsbediening.


Ze vertelde over hun seksleven dat ze al tijden geen seks hadden gehad. Zij doet vaak of ze slaapt als hij boven komt , als hij op de bank in slaap valt is ze blij en laat ze hem liggen en als het toch zover komt maakt ze daar gebruik van door terwijl hij klinkt als een oude stoomlocomotief alvast het schema van morgen in haar hoofd door te nemen op het ritme van kedengedeng. Hij doet totaal geen moeite aantrekkelijk voor haar te zijn in haar ogen en lijkt gewoon niet te weten waar bij haar de juiste knopjes zitten.

Van een andere moderne vrouw begreep ik dat zij een man heeft die wel weet waar de juiste knopjes zitten bij haar. Hij weet zich ook te kleden, is romantisch en ligt goed bij haar vriendinnen. Een lot uit de loterij vinden haar vriendinnen en ze lopen met hem weg. Er zijn ook niet veel mannen die zo goed overweg kunnen met je vriendinnen , er goed uitzien en ook nog eens de juiste knopjes kunnen vinden.....Deze man is echter zo goed in knopjes vinden dat hij op verschillende plekken op knopjes begon te drukken...
De moderne vrouw staat stevig in haar schoenen op het oog. Zij komt over als een zelfstandige , stoere vrouw, die weet wat zij wil en eigenlijk alles uit het leven kan halen wat er te halen valt.  Slechts een paar dierbare vriendinnen kennen de vrouw die binnen in dit perfecte omhulsel huist.  De onzekere vrouw die zich afvraagt of dit het leven nu is, of dit alles is?  De vrouw die om zich heen kijkt wanneer ze alleen thuis is en zich afvraagt of ze echt gelukkig is, of er niet meer moet zijn dan werken, kinderen ,poetsen en een man waarvan ze zich afvraagt soms wat ze er ooit aantrekkelijk aan vond....Weinig mensen weten dit van de moderne vrouw. Vergis je niet, je kunt het aan haar vragen, of ze weleens een scheiding overwoog, een grote switch in haar werk wilde maken of de opvoeding van haar kinderen ooit teveel moeite kost.......Vergis je niet, de moderne vrouw zal vriendelijk lachen en vertellen dat zij gelukkig is. '' Natuurlijk'' zal ze zeggen. " Natuurlijk zijn er weleens periodes dat het even wat minder gaat, maar ik heb geen klagen hoor''... Want alleen met haar meest dierbare vriendinnen zal ze haar gevoel delen. En dat is begrijpelijk, we wonen immers wel in Twello, en hier is het vrij gebruikelijk dat verhalen snel de rondte doen. En dat wil de moderne vrouw niet.

Er zijn natuurlijk ook varianten op deze vrouw.  Het type vrouw dat was zoals boven verteld werd, maar zo ongelukkig was dat zij koos voor een scheiding. Veel scheidingen zijn een feit in Twello.  De ene vrouw knapt zichtbaar op door haar keuze.  Eerst een zware periode, maar je ziet aan alles dat ze opbloeit, blij is de stap genomen te hebben.  Deze vrouwen klagen vrijwel niet, ze beseffen dat er over ze gepraat wordt, rechten hun rug en stappen dapper de winkel binnen, het schoolplein op . Ook zijn er vrouwen die hun heil zoeken in social media. Dat bijhouden als een soort van dagboek. Elke fase na de scheiding maak je mee via het scherm. Verontwaardigt hoor je ze soms zeggen dat er zoveel over ze gesproken wordt en dat verhalen een eigen leven gaan leiden.En dan de voor mij meest bizarre groep. Net als honden op hun baasje gaan lijken of andersom zijn er vrouwen die op hun man gaan lijken naarmate de jaren vorderen. Ze fietsen dan ook op dezelfde fiets, het liefst met een kaarthouder voorop , ze dragen unieseks jassen of vesten  en waar de ene is ..is de ander niet ver vandaan. En als je goed naar ze kijkt zie je ook werkelijk dat ze op elkaar lijken.  Dezelfde manier van praten, van lachen, van kleden..ze maken elkaars zinnen af, vullen elkaar aan ...Op zondag gaan zij samen koffie drinken bij haar ouders om de week, de andere week bij zijn ouders en ze noemen elkaars ouders pap en mam. Als er boodschappen worden gedaan rijdt hij , zij draagt het boodschappenbriefje en hij draagt de zware spullen de kar in. Bij het afrekenen pakt hij de spullen van de band weer de kar in en loopt er vast mee naar de auto. Ze bewaken beiden de afstand tussen hen beiden, deze zal nooit meer zijn dan 2 minuten. Zij zijn altijd samen , gaan samen op bezoek en gaan samen naar bed . Zij op haar matras, hij op het zijne en beiden hun eigen dekbed.  Dat zij al jaren geen seksueel contact meer hebben hebben zij beiden compleet geaccepteerd en ze noemen elkaar '' hun maatje''.


Ik kan nog wel even doorgaan met types opnoemen...zonnebankbarbie-achtige types, slonskonten, hete aardappel in het strotje types ....maar dat houden jullie wel tegoed.  Misschien is het leuk eens voor de spiegel te gaan staan nu en te bedenken...pas jij in dit verhaal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten